Selecteer een pagina

Ik zoek een uitgeverij voor mijn boek!

Het is een veelgehoorde opmerking: “Ik zoek een uitgeverij voor mijn boek. “Mijn boek is af, ik wil dat het uitgegeven wordt.”

Zoeken op internet levert meteen een groot aantal mogelijkheden op, want er zijn in Nederland en België natuurlijk behoorlijk wat uitgeverijen. Elke uitgeverij heeft zijn eigen regels.

Leest de redacteur alles?

Wat iedere auteur als eerste moet beseffen is, dat vooral de bekende uitgeverijen heel veel manuscripten binnenkrijgen. Denk daarbij gerust aan tientallen per maand of zelfs per week! Al die manuscripten moeten natuurlijk gelezen worden.

Zou een redacteur werkelijk alle regels van je manuscript lezen? Nou, als hij denkt dat het manuscript de moeite waard is en in aanmerking komt voor een uitgave, dan zal hij zeker zo veel mogelijk en wellicht zelfs alles lezen. Van A tot Z. Maar op deze manier kan hij zich onmogelijk door de stapel heen werken – ook niet wanneer hij hulp krijgt van een aantal collega’s.

“Ik zoek een uitgeverij voor mijn boek,” heb je in je begeleidende brief geschreven en nu gaat de redacteur naar je werk kijken. In de meeste gevallen doet hij dat zo: hij leest de eerste pagina. Hij leest de laatste pagina. Is hij nog steeds geboeid, dan leest hij willekeurige passages uit het manuscript.

Geeft de uitgeverij mijn boek uit?

Langzaam maar zeker begint hij zich een beeld te vormen van het verhaal en nu denkt hij misschien ook: “Gaan we dit boek uitgeven? Kunnen we dit boek drukken? Zijn er mogelijkheden voor dit boek? Hebben we hier te maken met een nieuw talent, zal dit een belangrijke auteur kunnen worden?”

Hij begint weer bij pagina één en nu leest hij verder. Geoefend als een redacteur met ervaring is, kan hij regels overslaan zonder de intentie van het verhaal te missen en ontdekt hij vanzelf de mooie, literaire zinnen. Een redacteur kan het zich niet permitteren een hele dag te concentreren op een boek dat uiteindelijk niet zal worden uitgegeven. Vandaar dat hij vanaf de allereerste zin kritisch moet zijn.

Snel beslissen kan ook fouten opleveren – het is echt wel eens voorgekomen dat een redacteur van een bekende uitgeverij, een uitgeverij van naam, besloot een bepaalde schrijver niet aan te nemen, terwijl diezelfde auteur bij de volgende uitgeverij een droomcontract kreeg en al gauw landelijke bekendheid genoot.

“Ik zoek een uitgever. Ik zoek een uitgeverij voor mijn boek.”

En dan begint het. Opsturen en afwachten…

Uitgeven in Eigen Beheer

Afwachten? Waarom? Geef je boek uit in Eigen Beheer.

Als je zelf de vrijheid wilt houden in het uitgeven van jouw boek dan kun je kiezen voor Eigen Beheer. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Jij hebt de regie!
  • De uitgeef- en auteursrechten liggen volledig bij jou.
  • Via Eigen Beheer bepaal jezelf hoe je boek eruit komt te zien, welk beeldmateriaal je wilt gebruiken of hoe je het boek wenst te promoten.
  • Welke promotiemiddelen je wilt inzetten is aan jouw. Zoals traditionele media of social media.
  • Je bepaalt zelf je oplage.
  • Het is en blijft jouw boek.
  • SchrijversHuis ondersteunt je graag

SchrijversHuis biedt twee mogelijkheden.

Zelf uitgeven van je boek of het aanvragen van een offerte. Met beide opties ben je geheel vrij in het uitgeven van jouw boek.

Met alle plezier zien wij je manuscript tegemoet.

Team SchrijversHuis