Selecteer een pagina

Uitgeven Boek in Eigen Beheer, zo doe je dat.

Uitgeven boek in Eigen Beheer, wat zijn de kosten voor het drukken van een boek, boek laten drukken of uitgeven, drukkosten voor een boek berekenen, een boek laten maken, boek gratis uitgeven, uitgever zoeken voor mijn boek.
Geregeld krijgen wij vragen over bovengenoemde onderwerpen met als uiteindelijk doel het uitgeven van een boek in eigen beheer.

Weken of maanden en soms een aantal jaar ben je bezig geweest met het schrijven van je manuscript.
Nu is het moment er dat je graag jouw manuscript wilt uitgeven en het boek waar je al die tijd naar hebt verlangd in handen krijgt. Het Uitgeven van je boek in Eigen Beheer biedt alle voordelen.
Iedereen is welkom bij onze uitgeverij. Beginnende en ervaren schrijvers, onbekende en beroemde schrijvers. Nederlandse, maar ook buitenlandse schrijvers. Iedereen kan bij SchrijversHuis een boek uitgeven in Eigen Beheer.

Inhoudsopgave

 1. Uitgever zoeken voor mijn boek
 2. Zelf een boek laten drukken in een kleine oplage
 3. Boek laten drukken en binden
 4. Wat zijn de kosten voor het drukken van een boek
 5. Vormgeving van het binnenwerk en de cover
 6. Taaltechnische en redactionele controle van het manuscript
 7. Waarom Uitgeven Boek in Eigen Beheer?
 8. Boek laten drukken kleine oplage
 9. Boek drukken in grote oplage
 10. Hardcover of softcover boek laten drukken
 11. ISBN (Internationaal Standaard Boek Nummer)
 12. Waarom uitgeven door SchrijversHuis?

Uitgever zoeken voor mijn boek

Bij Uitgeven boek in eigen beheer ‘produceert’ SchrijversHuis jouw boek.
En met produceren bedoelen wij het drukken van je boek. Vanuit de basis lever je ons het manuscript en de cover aan. Wij veranderen er niets aan, tenzij je dat aan ons vraagt.
SchrijversHuis kan je adviseren over de vormgeving en desgewenst de vormgeving voor je uit handen nemen.

Het maken van een cover is lastig

De cover is een eigengereid iets. Het maken van een cover is lastiger, omdat de rug berekend moet worden op basis van het aantal pagina’s en het papier dat wordt gebruikt voor het boek. En omdat er snijlijnen moeten worden geplaatst voor het afwerken van het boek nadat het is geproduceerd.
Daarom bieden wij aan om geheel gratis de cover, op basis van een beeld/illustratie die jij ons aanlevert, voor je te maken.
Heb je geen beeld voor de cover dan kunnen wij ook een typografische cover voor je maken.

Zelf een boek laten drukken in een kleine oplage

Je bent helemaal vrij in de uitstraling van je boek. Denk hierbij aan: formaat, papier, lettertype, indeling, vormgeving en afwerking. Je kunt het allemaal zelf bepalen.

SchrijversHuis bied je graag aan om te helpen. Niets moet, alles mag.
Onze Rekentool maakt het gemakkelijk om de prijs van je boek uit te rekenen. Wil je 1 exemplaar, honderd of een paar honderd exemplaren.

Bol.com en Centraal Boekhuis

Heb je over de verkoop nagedacht. SchrijversHuis biedt je aan om jouw boek te verkopen via de boekhandel, Centraal Boekhuis, bol.com en alle andere fysieke en online boekverkopende partijen.
Voor het aanmelden van je boek betaal je niets extra’s. Alleen voor het registreren van het ISBN betaal je € 12,50.
Je selecteert zelf of je jouw boek wilt verkopen, de bijbehorende royalty’s zie je gespecificeerd staan.

Boek laten drukken en binden

Elke gewenste oplage en nabestelling is mogelijk: van 1 enkel exemplaar tot vele honderden.

Wil je eerst een proefexemplaar ontvangen? Dat kan ook. Aan de hand van het proefexemplaar voer je de eventuele wijzigingen door en aansluitend laat je door SchrijversHuis het gewenste aantal exemplaren drukken.
Wil je direct het aantal exemplaren drukken dat je nodig hebt, bereken dan de prijs via de Rekentool en wij zorgen voor een perfect gedrukt boek.

Nabestellingen zijn altijd mogelijk. Van 1 tot veel.
Wil je familie, vrienden, kennissen en zakelijke relaties jouw boek laten bestellen? In onze webwinkel is jouw boek altijd te bestellen. Uiteraard ontvang je ook over deze verkopen royalty’s.

Wat zijn de kosten voor het drukken van een boek

Om te bereken wat de kosten zijn voor het drukken van je boek moeten we eerst een aantal ingrediënten weten.

 • Uit hoeveel pagina’s bestaat het manuscript?
 • Gebruik je kleur, als in foto’s/illustraties/tekst?
 • Welk formaat boek heeft je voorkeur?
 • Welk papier wil je gebruiken voor het binnenwerk?
 • Wil je een soft- of een hardcover?

Allemaal zaken die nodig zijn voor het drukken van je boek, maar waarvan je waarschijnlijk zult denken: “hoe weet ik dit nu allemaal?”

Gebruik de Rekentool, zoveel gemakkelijker

Wij helpen je hiermee op een zeer gemakkelijke manier.
SchrijversHuis heeft een Rekentool ontwikkeld, die alles voor je uitrekent. Op de cent nauwkeurig rekent de Rekentool uit wat de kosten zijn voor het drukken van jouw boek.
De nabestellingsprijs wordt berekend en de royalty’s die je verdient aan het verkopen van je boek via bol.com en Centraal Boekhuis.

Wil je een offerte aanvragen? Maak gebruik van ons offerte-formulier en binnen een uur heb je de berekening in je mailbox.
Wil jij jouw boek aanmelden bij bol.com, Centraal Boekhuis en alle aangesloten fysieke en online boekwinkels in Nederland en België? Met alle plezier regelen wij dit voor je.
Alleen de registratie van het ISBN voor € 12,50 is nodig, wij regelen de rest.

Vormgeving van het binnenwerk en de cover

De ene auteur levert het binnenwerk, eigenlijk noemen wij dat het manuscript, en de cover aan in kant en klare PDF bestanden.
Dit betekent dat jij als schrijver van je boek ervoor kiest om het boek te laten drukken zoals je dat voor ogen hebt.
Wat wij veel tegenkomen is dat de PDF bestanden voor het binnenwerk en de cover worden aangeleverd in het A4 formaat en dat het boek bijvoorbeeld gedrukt moet worden in een A5 formaat.

Op zich geen probleem, alleen is het verkleinen van een PDF bestand van A4 naar A5 mogelijk, echter ontstaat er dan verlies in scherpte van zowel tekst als beeldmateriaal. En dat is zonde en zorgt voor een minder professioneel boek.

SchrijversHuis heeft standaard sjablonen gemaakt in de diverse formaten die het je gemakkelijk maken in de verzorging van het binnenwerk. Download het sjabloon, plaats de tekst van je manuscript in dit sjabloon en vervolgens kun je het bestand opslaan als PDF.
Je kunt ons ook mailen en sturen wij je het gewenste sjabloon.

Vormgeving manuscript

Wil je liever de vormgeving van het binnenwerk aan onze professionele vormgeefsters overlaten dan bieden wij de mogelijkheid aan om tegen betaling de vormgeving uit handen te geven.
Uiteraard in overleg maken wij een passende vormgeving die geheel aansluit aan jouw wensen.

Vormgeving cover

Ditzelfde geldt voor de cover. Onze eigen gediplomeerde vormgevers maken graag, tegen betaling, aan de hand van jouw wens een professionele cover. Je kunt kiezen uit twee ontwerpvarianten.
De cover van jouw boek is het visitekaartje. Elke boekverkopende partij bepaalt in eerste instantie aan de hand van de cover of jouw boek wordt ingekocht danwel in de winkel wordt gelegd.

Het maken van een cover is lastig. Niet alleen omdat het een apart bestand moet zijn voor het drukproces, maar ook om de rugdikte te berekenen op basis van het aantal pagina’s van het binnenwerk en het soort papier voor je boek en het plaatsen van snijlijnen voor het maken van het drukbestand.
Graag nemen wij dit proces voor je uit handen. Geheel gratis bieden wij je aan om de cover te maken.
Heb je een foto of illustratie, heb je de tekst voor de achterkant van de cover, dan verzorgen wij de vormgeving ervan.
Je ontvangt een proef en na goedkeuring kan het boek in druk worden genomen.

Taaltechnische en redactionele controle van het manuscript.

Het schrijven van een boek is een behoorlijke klus. Heb je uiteindelijk het manuscript gereed dan wil je het laten drukken en heel graag het boek in handen hebben.
Dit moment is een mooi moment en daar delen wij graag in mee.

Maar wat nu als het manuscript redactioneel nog niet op orde is. Dan zou het zonde zijn om het te laten drukken en later erachter te komen dat een redactionele controle eigenlijk noodzakelijk was.
Graag helpen wij je met het op orde brengen van je manuscript. Wij kunnen twee zaken voor je regelen. De taaltechnische controle en de redactionele controle.

Onjuistheden worden gecorrigeerd

Met taaltechnische controle controleren we je manuscript op taal- en spelfouten. Onze redacteur controleert de grammatica, de spelling en interpunctie van jouw manuscript. Vervolgens zorgt de redacteur ervoor dat de onjuistheden worden gecorrigeerd.

Bij redactionele controle basis leest onze redacteur jouw manuscript en kijkt naar de stijl, de structuur en de toon. Als auteur geeft je vervolgens zelf aan in het gewijzigde manuscript welke aanpassingen er gedaan kunnen worden. Uiteindelijk bepaal jezelf welke veranderingen je wilt doorvoeren.
De redactionele controle is inclusief de taaltechnische controle.

Waarom Uitgeven Boek in Eigen Beheer?

Uitgeven in Eigen Beheer betekent dat je geheel vrij bent in alles wat jij wilt doen met jouw boek.
Je hebt niets te maken met een schrijversovereenkomst. Vanuit de basis geef je ons alleen de opdracht voor het produceren van jouw boek.
Onze Rekentool laat je geheel transparant zien wat deze kosten zijn.

Wil je dat wij je assisteren of ondersteunen met de redactionele controle van je manuscript, of de vormgeving van het binnenwerk en de cover van je overnemen?
Alles is mogelijk, maar je bent tot niets verplicht. Kies je voor bovenstaande optionele diensten, heb je ook inzichtelijk met welke kosten je te maken hebt.

Uitgeven in Eigen Beheer betekent dat de uitgeef- en auteursrechten over het uitgegeven boek geheel bij jou liggen.

Boek laten drukken kleine oplage

Voor het drukken van een kleine(re) oplage hanteren wij de druktechniek van Printing-On-Demand, ook wel genoemd POD.
Printing-On-Demand betekent niet per definitie een boek uitgeven in Eigen Beheer. Deze verwarring wordt regelmatig gemaakt. Printing-On-Demand maakt het alleen mogelijk om per 1 exemplaar een boek te drukken.
Printing-On-Demand wordt ook wel digitaal druk genoemd.

Printing On Demand of Offsetdruk

Qua onderscheidt tussen een digitaal gedrukt boek en een offset gedrukt boek is er nauwelijks zichtbaar door middel van welke techniek een boek is gedrukt.
Alleen een expert zou heel misschien het verschil kunnen zien, en dan hebben wij het alleen over boeken die volledig bestaan uit beeldmateriaal.

Voor het drukken van een kleine(re) oplage hebben wij onze Rekentool ontwikkeld. Heel gemakkelijk bereken jezelf wat de prijs van jouw boek wordt.
En wil je graag hulp, wij staan voor je klaar om samen met jou de berekening te maken.

Boek drukken in grote oplage

Voor het laten drukken van een oplage groter dan 400 exemplaren is over het algemeen de offset druktechniek het meest voor de hand liggend. Prijstechnisch geldt hoe hoger de oplage, hoe voordeliger de prijs per boek.

Graag maken wij een offerte voor je. Via ons speciale formulier kun je de specificaties van je boek aangeven. De offerte volgt dan snel.
In het offerte-formulier geef je tevens aan of je de bestanden voor het binnenwerk en de cover in PDF aanlevert, of dat wij de vormgeving voor je mogen doen.

Hardcover of softcover boek laten drukken

Zowel hardcover als softcover boeken worden dagelijks door ons gedrukt.
Is er een standaard voor de uitvoering van een boek? Nee, die is er niet.

Wij krijgen nog wel eens de vraag of een kinderboek in hardcoveruitvoering moet worden gedrukt. Wij vinden dat dit niet specifiek nodig is.
Een hardcover kinderboek is prachtig, maar een softcover kinderboek is dat ook. Het ligt meer aan de tekeningen en het verhaal dan aan de uitstraling van het boek of het een succes wordt.
Tegenwoordig zie je steeds meer kinderboeken in softcover verschijnen.

En hoe dan met een kookboek? Voor kookboeken geldt hetzelfde. Kijk maar naar het nieuwe boek van Jamie Oliver, ook deze is in een softcover op de markt gebracht. En het boek is met recht te noemen, een prachtig boek.

Raden wij een hardcoverboek af? Nee, zeker niet. Is je wens om van jouw boek een hardcover te laten maken, absoluut doen.
Ook in een kleine(re) oplage is het mogelijk een hardcoverboek te maken. Onze handbinderij maakt dagelijks hardcoverboeken.

ISBN (Internationaal Standaard Boek Nummer)

Elk boek dat wordt verkocht via de fysieke en online boekwinkels wordt voorzien van een ISB nummer. Dit unieke nummer wordt gekoppeld aan de titel van het boek. Door middel van het ISBN is jouw boek vindbaar en bestelbaar voor en door alle boekverkopende partijen.

Wanneer je besluit om je boek te gaan verkopen via onder andere bol.com, bruna, ako en alle andere fysieke en online boekwinkels is een ISBN registratie noodzakelijk.
Is jouw boek alleen voor eigen gebruik, dan is een ISBN registratie niet nodig.

Boekwinkels_schrijvershuis uitgeverij

Besluit je om alleen jouw boek in de online boekwinkel van SchrijversHuis te verkopen, ook dan is een ISBN registratie niet nodig. Wij koppelen dan een intern nummer, dat ook op een ISBN lijkt, aan jouw boek.

Voor het registreren van jouw boek maken wij het gemakkelijk voor je. Het is niet noodzakelijk om een eigen ISBN prefix aan te vragen bij bureau ISBN.
Voor de prijs van € 12,50 verzorgen wij de ISBN registratie en het aanmelden van jouw boek in alle systemen die gekoppeld zijn aan de fysieke en online boekwinkels in Nederland en België.

Waarom uitgeven door SchrijversHuis?

Met onze ruim 14 jaar ervaring in de branche mogen wij wel zeggen dat wij alles hebben meegemaakt. Onze kennis en kunde van het uitgeven van boeken delen wij graag met jou als schrijver van je boek.

Je hebt persoonlijk contact met ons, 1 op 1 met één van onze specialisten.
Zelf de regie over het uitgeven van je boek. Jij bepaalt hoe jouw boek wordt. En is dit soms lastig, dan ondersteunen wij je met alle vragen die je hebt.
Bereken je boek, transparant, door middel van onze Rekentool
Upload het manuscript en de cover van je boek. Uiteraard kun je ons ook de bestanden mailen
Elke oplage is mogelijk, van 1 tot heel veel. Voor het bestelgemak kun je alles online regelen. Als auteur heb jij je eigen auteurportaal. Hierin vind je jouw boek(en) die wij hebben gedrukt, de royalty’s en kun je zelf jouw boek(en) bestellen.
Voor het verzenden beperken wij ons niet alleen tot Nederland en België. Internationaal verzenden doen wij dagelijks.
SchrijversHuis heeft een groot bereik voor jouw boek. Bol.com, Centraal Boekhuis, Standaard Boekhandel, Ako, Bruna en alle andere fysieke en online boekwinkels in Nederland en België.