Selecteer een pagina

Self Publishing – Zelf uitgeven van je boek – Eigen Beheer

Self Publishing is best een hele exercitie. Het proces vanaf een taal- en technische controle, het berekenen van de dikte van je omslag, het gebruik van het juiste lettertype en regelafstand tot aan de belangrijke stap; het ontwerp van je cover.

Alle stappen in dit proces vragen je te denken en te handelen als een uitgever. Én uitgeven is toch echt “serious business”. Voor de één een super leuke uitdaging, voor de ander is het gedoe. Toch merk je dat een auteur steeds vaker kiest voor Self Publishing. SchrijversHuis biedt je de mogelijkheid in een online omgeving je manuscript en cover te uploaden. Vanaf dat moment ben je nog maar een paar stappen verwijderd tot het daadwerkelijk uitgeven van jouw eigen boek.

Toch merken we in de praktijk dat auteurs met regelmaat contact zoeken over het technisch onderdeel van het Self Publishing. Hoe maak ik een goede cover? Waarom ziet de afbeelding er niet zo uit als op mijn beeldscherm? Hoe zorg ik dat mijn boek door een groter publiek wordt gelezen?

Met deze tips helpen we je op weg om je boek nog aantrekkelijker te maken voor de lezer.

  • De cover van je boek is jouw visitekaartje voor de lezer. Een slecht ontworpen cover wekt de indruk dat het een boek van een amateur is. Ook al is je boek goed geschreven, een lezer moet dan om de cover heen om je tekst te lezen. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid niet gebeuren. Je boek moet opvallen en interessant ogen wil de lezer het oppakken of bekijken. 
  • Een boekomslag maken is een geheel eigen kunstvorm. Om in het vizier van de lezer te komen is je omslagontwerp bepalend. Laat je cover door een professional ontwerpen, of op zijn minst iemand met een grafische achtergrond. Een goed boek heeft een goede cover nodig.

Kom je er niet uit? Onze vormgeefsters maken met alle plezier een professionele cover voor jouw boek.

Lettertypen

  • Sommige lettertypen lezen onrustig. Lettertypes als ‘Comic Sans’ en ‘Chiller’ zien er misschien leuk uit op je scherm of in een email om je vrienden uit te nodigen voor een feestje. Deze letters gebruiken op je cover geven een heel ander beeld wanneer je boek in de boekhandel ligt. Sterker nog, het ziet er kinderachtig uit.
    Gebruik traditionele lettertypen zoals Garamond, Calibri, Verdana, Georgia of Palatino. Zij zullen je boek een professionele uitstraling geven.

SchrijversHuis-vormgeving-binnenwerk-Uitgeven-in-Eigen-BeheerJe wilt graag afbeeldingen in je boek gebruiken. Zorg ervoor dat je afbeeldingen in de juiste resolutie en kleuren zijn opgeslagen. Op het beeldscherm van je computer ziet een afbeelding er al snel goed uit. Maar schijn bedriegt. Op je computerscherm worden afbeeldingen weergegeven met 72 dots per inch (dpi) in de zogenaamde rood-groen-blauwe (RGB) kleuren.
Voor het beste resultaat wordt bij het drukken van afbeeldingen 300 dpi gebruikt in de kleuren cyaan-magenta-geel-zwart (CMYK). Bij zelf uitgeven van je boek is het van belang de afbeeldingen in het juiste formaat te uploaden zodat wat je ziet op je beeldscherm ook zo wordt weergegeven in je boek.

Redactionele controle

  • Hoe vaak heb je je manuscript al nagelezen? Wijzigingen aangebracht, volgorde verandert, opnieuw gelezen, weer gecorrigeerd, nog eens lezen en ga zo maar door. En nog zul je waarschijnlijk fouten over het hoofd zien. Dit is heel gebruikelijk in het schrijfproces. Je geest is namelijk geneigd de lege plekken in te vullen zonder dat je het zelf beseft.
    Het is daarom verstandig je boek door een redacteur na te laten kijken. En dan niet alleen voor de spelling, interpunctie of grammaticale fouten, maar ook voor de ontwikkeling van personages en verhaalinhoud. Dit kan de kwaliteit van je manuscript verhogen.

SchrijversHuis helpt je graag met de redactionele controle van jouw manuscript.

Hopelijk helpen deze tips je met het verder professionaliseren van je boek. Heel veel succes met schrijven. We helpen je graag.