Royalty, auteursrecht, manuscript, Printing On Demand

Weet jij wat een royalty is of wat auteursrecht betekent? Voor de mensen van een uitgeverij is het hun dagelijkse taal maar snap jij alles wat zij zeggen? Als beginnend auteur kan ik me voorstellen dat er begrippen zijn die je wellicht niet kent. Daarom hebben wij de meest voorkomende begrippen en hun uitleg voor je op een rijtje gezet.

 

Afloopgebied

Wanneer er op een bladzijde van een boek een afbeelding, lijn, kader o.i.d. geplaatst is die tot de rand van de pagina loopt, dan zal er afloopgebied toegevoegd moeten worden. Dit is 5 mm extra ruimte aan alle buitenzijden van de pagina. Het beeld dat tot de rand loopt moet doorlopen in deze 5 mm. Omdat een boek vaak op grotere vellen gedrukt wordt dan het uiteindelijke formaat van het boek, wordt het boek vaak ‘schoongesneden’.Hierbij wordt het boek netjes op maat gesneden. Het afloopgebied zorgt ervoor dat er nooit een klein wit randje te zien zal zijn aan de rand van de pagina, mocht de bladzijde iets scheef afgesneden worden. Een cover moet altijd met afloopgebied opgemaakt worden. Lever je een afbeelding aan die beeldvullend op de omslag moet komen, houdt er dan rekening mee dat de afbeelding dus iets groter moet zijn dan de exacte maat van het boek.

Auteur

De oorspronkelijke schrijver van een (literaire) tekst.

Auteurportaal

Toegangspoort tot een reeks andere websites, die over hetzelfde onderwerp gaan.  Bij onze uitgeverij betekent dit toegang tot eigen pagina waar de verkoopresultaten kunnen worden bekeken en boeken kunnen worden besteld, dus eigenlijk een eigen pagina van de auteur.

Auteursrechten

Als iemand iets origineels heeft gemaakt, is het natuurlijk niet de bedoeling dat iemand anders daar zomaar mee aan de haal kan gaan. Daarom is het auteursrecht in het leven geroepen. Auteursrecht wordt met een Engels term ook wel ‘copyright’ genoemd. Het auteursrecht biedt iedereen die werken creëert auteursrechtelijke bescherming. Dit betekent dat de maker van zo’n werk, ook wel auteur genoemd, als enige mag beslissen over de exploitatie van de werken die hij heeft gecreëerd. Daarnaast worden deze werken beschermd tegen misbruik door anderen.

Boekblok

Een boekblok bestaat uit aan elkaar genaaide katernen van een gebonden boek. Hier wordt vervolgens de rug en omslag omheen gelijmd.

Centraal Boekhuis

Het Centraal Boekhuis (CB) is de grootste logistieke dienstverlener op het gebied van boeken in het Nederlandse taalgebied. Het Centraal Boekhuis dient als magazijn waaruit boekwinkels in Nederland en Vlaanderen bevoorraad worden.

Copyright

Engelse term voor auteursrecht.

Cover

Omslag van een boek.

Dpi waarde

Dit is de afkorting van ‘dots per inch”. Het is de aanduiding waarop een foto of illustratie wordt gedrukt. Hoe hoger de waarde hoe kwalitatief beter een beeld wordt afgedrukt.

Druk-klaar

Een bestand dat druk-klaar is, is helemaal af en klaar voor de drukker. Lever je een druk-klaar bestand aan, dan is het de bedoeling dat wij hier niets meer aan hoeven te doen.

Eigen Beheer

Eigen beheer is een term die wil zeggen dat een auteur zelf zijn eigen werk publiceert zonder directe medewerking van een uitgeverij. Een uitgave uitbrengen is een vorm van zelfstandig ondernemen.

Flap

Omslag dat naar binnen is gevouwen.

Hardcover

Zo wordt een boek doorgaans omschreven als het een harde kaft heeft. Een hardcover kan gelijmd of gebonden zijn, nooit geniet. De kaft van een hardcoverboek kan zijn voorzien van glans- of matlaminaat.

ISBN

Het International Standard Book Number is een tiencijferige codering die aan boeken wordt toegekend en daarin ook wordt afgedrukt op de Verso-zijde van het titelblad en op de achterzijde van het omslag.

Kapitaalbandje

Stukje weefsel dat aan de boven- en onderzijde van een boekblok wordt aangebracht ter versiering van het boek.

Katern

Gevouwen drukvel van 4, 8, 12, 16, 24 of 32 pagina’s, meerdere katerns achter elkaar vormen het boekblok /binnenwerk van een boek. Dit wordt alleen gebruikt bij een genaaid gebonden boek.

Leeslint

Bladwijzer in de vorm van een smal lint van textiel dat aan de kop van het boekblok wordt bevestigd.

Manuscript

Nog niet gedrukte tekst . Bijvoorbeeld: het manuscript van het boek ligt bij de uitgever.

Offset drukken

Offset drukken is een veelgebruikte druktechniek. Bij offset drukken wordt gebruik gemaakt van een aluminium plaat waarop fotografische weg beeld is aangebracht. Offset drukken is de druktechniek die veel wordt toegepast voor het produceren van grotere oplagen.

Printing on demand (POD)

Printing on Demand soms afgekort tot POD is een proces binnen de grafische industrie waarbij boeken één op één worden gedrukt. Het proces wordt gebruikt om te voorkomen dat er een complete oplage gedrukt moet worden en op voorraad gehouden tot deze is uitverkocht.

Publicatierecht

Het recht om gemaakt werk te publiceren. Dit recht ligt automatisch bij de auteur.  Als auteur kun je het publicatierecht afstaan aan een uitgeverij. In een overeenkomst wordt vastgelegd dat per verkocht boek, door de uitgever aan de auteur, een vergoeding betaald moeten worden.

Redactionele controle

Bij een redactionele controle wordt het manuscript gecontroleerd op stijl, structuur, toon en opbouw van het manuscript, inclusief taal- en spelfouten.

Royalty

De in geld uitgedrukte tegenprestatie voor een licentie. Bijv. uitkering door een uitgever aan een auteur van een percentage van de opbrengst van een publicatie.

Rugdikte

De rugdikte is formaat van de rug over de breedte. Het aantal pagina’s en het papiersoort dat in een boek gebruikt wordt bepalen wat de rugdikte van een boek is.

Self Publishing

Volledig zelf uitgeven van je boek.

Snijlijnen

Lijnen die in een drukbestand toegevoegd worden. Deze lijnen zijn te zien aan de hoeken van een document. De lijnen geven aan de drukker aan waar een bestand schoongesneden moet worden. Als er beeld in het afloopgebied loopt, dan zullen de snijlijnen aangeven waar de exacte rand van het document is. Het afloopgebied valt dus buiten deze snijlijnen en zal worden afgesneden.

Softcover

Zo wordt een boek doorgaans omschreven als het een zachte of slappe kaft heeft. Een softcover kan geniet of gelijmd zijn. In zowat alle gevallen is de kaft van een album op steviger, kartonachtig papier gedrukt.

Stofomslag

Is een papieren- en of voorzien van glans- of matlaminaat, losse omslag om een boek te vrijwaren van stof en beschadiging. Nu is het vooral een middel om het boek wervend in de markt te zetten.

Taaltechnische controle

Bij een taaltechnische controle wordt het manuscript gecontroleerd op taal- en spelfouten.

Uitgeefrechten

Het recht tot uitgeven door de uitgeverij over het werk van de auteur.

Vormgeving

Als je spreekt over de vormgeving dan betreft het de opmaak en styling van het drukwerk.

Wire-o

Ringband